Cum se joacă cele mai populare versiuni ale jocului de poker

Jocurile cu cărți sunt printre puținele jocuri din lume care se joacă în aproape toate țările de pe glob, indiferent de naționalitate, religie sau cultură. Simplitatea acestor jocuri le face atât de populare. Cum e și normal, jocurile cu cărți de joc diferă de la o zonă la cealaltă. La fel se întâmplă și cu pokerul, poate cel mai cunoscut joc cu cărți din lume. Există mai multe variante ale pokerului, de la celebrul Texas Hold’Em la mai puțin popularele Omaha, Stud sau Draw.

Cele 52 de cărți din pachetul de joc pot fi amestecate și combinate într-un număr nelimitat de combinații. Tocmai din acest motiv, în lume există o asemenea varietate de jocuri de poker. Am ales cu grijă șapte dintre acestea și vi le prezentăm în continuare, cu reguli și particularități.

Texas Hold’Em

De departe cel mai popular joc de poker este Texas Hold’em. Este cel mai televizat joc, cunoscut mai ales prin jucătorii faimoși în toată lumea, cu câștiguri de milioane de dolari după câteva mâini finale de joc. Pentru a juca Hold’Em, jucătorii de la masă primesc fiecare câte două cărți și pariază un pariu orb înainte de decartare, numit big sau small blind.

După împărțirea cărților se trece la decartarea primelor trei cărți comune, sau flop. Urmează apoi turn, o a patra carte, după care the river, ultima din cele 5 cărți comune de pe masă. Între aceste cărți se pot pune în continuare pariuri, astfel că evoluția jocului de la masă este complet dinamică. Câștigă jucătorul cu mâna cea mai valoroasă formată din cărțile sale plus trei de jos.

Omaha

Un alt joc popular de poker este Omaha. Jocul are două variante principale, Hi sau Hi-Lo. Hi vine de la “high” și se referă la deznodământ, adică ia potul jucătorul cu cea mai bună mână de la masă. La Hi-Lo, care vine de la “high-low”, potul se distribuie în mod egal între jucătorul cu mâna cea mai bună și cel cu mâna cea mai slabă, în condițiile impuse de către cazino. Omaha se joacă mai ales în Statele Unite, fiind un joc popular în cazinourile fizice.

Ca și reguli de joc, Omaha nu se diferențiază foarte mult de Hold’Em. Singura mare diferență constă în mâna de cărți de joc cu care începe partida, mai exact patru pentru fiecare jucător în loc de două. Totodată jucătorii trebuie să folosească doar două din cele patru cărți din mână, alături de trei din cele cinci de pe masă, pentru a combina mâna lor cea mai bună.

7 Card Stud

Jocul de Stud este unul tipic american, fiind însă din ce în ce mai popular și în Europa și chiar în Asia, acolo unde Baccaratul este regele absolut al jocurilor de noroc cu cărți. Stud a fost pentru o grămadă de timp regele jocurilor de poker, înainte ca Texas Hold’Em să câștige teren și mai apoi să se instaleze în fruntea clasamentelor mondiale. La Stud, fiecare jucător primește cărți doar în mână, după un anumit set de reguli.

Dacă analizăm 7 Card Stud, adică Stud cu șapte cărți, rezultă că vom avea o mână formată din 7 cărți de joc. Unele dintre aceste cărți vor fi înmânate jucătorilor cu fața în jos, iar altele cu fața în sus pentru a putea fi văzute de către toată masa. Primele trei cărți sunt două cărți cu fețele în jos și una cu fața în sus.

Jucătorul cu cea mai slabă carte la vedere trebuie să facă un pariu pentru a progresa. Mai departe, jocul progresează la fel, cu cărți date cu fața în sus și în jos și pariuri între ele. Ultima carte, Seventh Street, se dă cu fața în jos, iar în acest moment jucătorii trebuie să prezinte cea mai bună mână de 5 cărți dintre cărțile pe care le au în mâini.

Draw

Dacă ați jucat un joc de cărți când erați mici, cel mai probabil ați jucat Draw poker. Fiecare jucător primește cinci cărți, decartează una, două sau trei și primește alte cărți înapoi, iar la final cea mai bună mână câștigă. Exact același lucru se întâmplă și la jocul de Draw, un joc în care fiecare jucător, după ce primii doi pariază un small și respectiv big blind, primește câte cinci cărți de joc. Înainte de a decarta cărțile de care n-au nevoie, jucătorii pot paria.

Mai apoi, aceștia pot să schimbe una, două, trei, patru sau chiar toate cărțile din mână, după bunul plac. După ce primesc noile cărți, o ultimă rundă de pariere are loc, înainte de showdown sau de dezvăluirea mâinilor care până în acest moment au fost complet ferite de ochii tuturor celor de la masa de joc. Cea mai bună mână de poker evident că ia potul de pe masă. Draw are la rândul său mai multe variante, de la cea simplă cu cinci cărți la cea cu între 2 și 7 cărți, precum și alte câteva particulare la unele cazinouri.